Kuopion museon uudet kasvot (09.01.2021)

https://yle.fi/uutiset/3-10599923

Marraskuussa 2019 alkanut Kuopion museon peruskorjaus ja laajennus on tulossa aiemmin arvioitua kalliimmaksi. Kaupunki on varannut urakkaan 15 miljoonaa euroa, mutta kustannusarvio on noussut 17,8 miljoonaan euroon. (16.1.2019)

Kuopion museo marraskuussa 2020

Marraskuussa 2020 Kuopion museo näytti tällaiselta – tosi hieno. Huomaa kuvassa myös Snellmanin puiston uusi uljas ilme – Great! Kaupunkikuvamme on parantunut ja pääsemme tutustumaan laajennusosaan ja avajaisnäyttelyyn helmikuussa 2021. Vanha osa on käytössä ilmeisesti loppuvuodesta. Kuopion museosta löytyy Kuopion luonnontieteellinen museo ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. Alkutalvesta kuulin, että museon kustannusarvio olisi jo noussut 20 M€ - en ymmärrä. (Tällainen tieto lipsahti yhdelta hanketta esittäneeltä immeiseltä.) Jokatapauksessa minä matemaatikkona ihmettelen näin reipasta laskuvirhettä – näin mielekkäässä hankkeessa.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla Kokoomuksen listoilla kevään kunnallisvaaleissa Kuopiossa. Omalta osaltani haluan tuoda kunnalliseen päätöksen tekoon mm. matemaattista ajattelua. Tähän pamflettiin otin Museon perusparannushankkeen yhtenä esimerkkinä esille, koska se kuvastaa kehnoa matemaattista ajattelua päätöksenteossa. Minusta olisi reilumpaa jo alkuaskelilla tehdä budjettiin 20 M€ varaus ja karsia siinä vaiheessa muusta. Nyt menojen karsintaa ollaan kaupungilla tekemässä mm. Kuopion kaupungin työntekijöiden palkoista jotta ”muutaman miljoonan euron vaje” saataisiin kurottua umpeen. Lähtökohtaisesti tämä on väärä marssijärjestys. Ajan trendinä on puhua kestävästä kehityksestä, tässä jo missä - meillä olisi saumaa kestävään kehitykseen.

Enää 99 vuorokautta kuntavaaleihin (18.4), 

mukavaa tammikuun jatkoa, yhteistyöterveisin Juho Oikarinen, FT, matematiikan lehtori, kasvatustieteilijä