Ihanaa ja kamalaa, antaa pölyn laskeutua

Ihanaa, että viime viikonloppuna suurin osa Kuopion keskustan kaduista saatiin puhdistettua kivitomusta. Myös muualtakin kaupungista on paljon siivottu kivitomua ja roskaa. Tästä iso kiitos kuuluu yksityisille ja kaupungin työntekijöille. Keväisin kadulta irtoava kivitomu aiheuttaa monelle ulkona liikkuvalle erilaisia ärsytysoireita: silmien kutinaa, hengitysvaikeuksia, näköhaittaa, allergiaoireita ja pahimmassa tapauksessa siitä voi seurata vakavia terveydellisiä ongelmia.

Lähde: Pixabay (CC0)

Mikä on mahdollinen vaihtoehto?

Olen monena vuotena miettinyt, että voitaisiinko kaduille liukkauden estoon levitettävä murskattu kivituhka korvata jollakin toisella materiaalilla? Olisiko oikea hiekka parempi materiaali liukkauden estoon? Oikeassa hiekassa ei olisi mukana sitä hienojakoista kivitomua, joka syntyy, kun kiviainesta murskataan koneellisesti. Tässä vaihtoehdossa kallisarvoiset hiekkaharjumme hupenevat. En kannata tätä.

Liukkauden estoon käytetty kivituhka aiheuttaa erityisesti keväisin pöly- ja hengitysilmahaittoja. Egolokisempaa ja ihmisystävällisempää olisi käyttää puupurua tai puupellettejä, joka ei samalla tavoin pölise ja se hajoaa biologisesti nurmikoille. Tätä on käsittääkseni kokeiltu onnistuneesti Oulussa ja Turussa. Materiaali on jonkin verran kalliimpaa kuin murskattu kivituhka. Etuna on sen ekologisuus.

Puupuru ei samalla tavoin pölise kuin kivipöly. Se hajoaa biologisesti auto- ja pyöräteiden reunoille, eikä nurmikkoa ja viihtyvyyttä rasittavia kivikasoja pääse kertymään. Kivituhkan siivoamisen jälkeen se pitää vielä toimittaa kaatopaikalle. Yksi isoimmista eduista on kuitenkin se, että puupurun käytön myötä meidän terveytemme kohenisi. Vodaan otaksua, että tämän suuntaisella uudistuksella keväiset hiekkamyrskyt saataisiin loppumaan.

Kuluvalla valtuustokaudella esitin tämän idean muutamalle kaupunginvaltuutetulle, mutta jostakin syystä asia ei ole edennyt. Tässä olisi asia, jota kannattaisi viedä eteenpäin.

Enää 55 vuorokautta varsinaisiin kuntavaaleihin (13.6), aurinkoista huhtikuun jatkoa,

yhteistyöterveisin Juho Oikarinen, FT, matematiikan lehtori, kasvatustieteilijä